Cava Baldús Brut Reserva 2020

90 bodů 4,0 Vivino Medaile a ocenění TIP Wines4U
Cena
293 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
278,35 Kč s DPH


Kód produktu
S0047

Skladem
ks

Cava Baldús Brut v provedení Reserva v ročníku 2020 nabízí v poměru k ceně naprosto ojedinělou kvalitu.

Dosvědčuje to i 90 bodů a zlatá medaile z významné mezinárodní soutěže. Nebo hodnocení 4,0 uživatelů z Vivino, což je na šumivé víno vysoká známka.

Malé přidané množství expedičního likéru pro dosažení kategorie Brut zdůrazňuje svěžest vína a podtrhuje příjemnou lehkou kyselost typickou pro kvalitní šumivá vína.

Neváhejte a ochutnejte co dokáže malé rodinné vinařství z oblasti Penedés. Více

Vlastnosti
Opět příklad práce malého vinaře, pro něhož výroba vína není business, ale radost a potěšení.

Světle zlatavá barva s  jasnými odlesky a jemnými nepřetržitými bublinkami, které krásně hladí patro a potěší tak nejen oko. Svěží vůně je připomínkou medu, jablka a mandlových květů. Objevují se také jemné tóny pražených ořechů.

Reserva obsahuje malé množství expedičního likéru, který zdůraznil ovocnost i svěžest vína. Cava je velmi vyvážená a hladká a má dobrou kyselost. Potěší i nuance jablek, hrušky a zeleného melounu. 

Perfektní víno k jídlu i samostatnému popíjení. 

Zrání
Vinařství provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání. To znamená, že vína zrají v lahvích co nejdéle a běžně tak výrazně překračují minimální požadovky platné pro DO Cava klasifikaci. 

Reserva z sklizně 2020 zrála 37 měsíců než byla odkalena a finálně připravena k distribuci. 

Výroba
Ruční sklizeň a třídení hroznů pocházejících z nejstarších vinic statku Baldús. Následně jsou hozny jemně zpracovány. Používá se pouze volně vytékající mošt z prvního lisování, který je základem pro tichá a šumivá vína z vinařství Jané Santacana. Mošt fermentujeme při nízké teplotě pod 16°C, aby zůstala zachována všechna aroma použitých odrůd. 

Jakmile je komplexní proces výroby vína dokončen vytvoří se „kupáže“ z různých odrůd a vinic. Víno se nalahvuje a do každé lahve se přidá tirážní likér s cukrem a kvasinkami a lahev se uzavře. Tím se nastartuje druhotné kvašení, čímž se vínu dodají naše vytoužené bublinky.

Cava je pak uložena k zrání na kalech na dobu nejméně 24 měsíců (v tomto případě ovšem zrála mnohem déle - tedy již zmíněných 37 měsíců). Právě období stárnutí neboli „criança“ dá vínu jeho charakter.

Po skončení zrání se lahve odkalí (proces setřásání sedliny a následné degoržování), znovu zazátkují, opatří vinětou a vše je připraveno k uvedení na trh. 

Víno a vinice
Pro výrobu Reservy Jané Santacana používá jen nejkvalitnější révu z nejstarších částí svých vinic. Reserva je také produkována jen z nejlepších ročníků. 

Složení půdy a mírně se svažující svahy v nadmořské výšce od 210 do 240 metrů jsou vynikající především pro původní a typické odrůdy jako je Xarel-lo, Macabeo a Parellada. 

Všechny odrůdy se sklízejí od konce srpna do konce září v ideálním termínu pro každou vinici. I zde se výborně spojují zkušenosti vinařů předávané po generace s moderní vědou a postupy. 

Ocenění
90 bodů a zlatá medaile International Wine & Spirits Awards z roku 2023
4,0 Vivino

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany

Vinařství
Své víno rodina Santacana produkuje v tradičním katalánském statku Masía Baldús, okolo něhož se rozkládají krásné vlastní vinice vinařství. 

Odtud také pochází kombinace názvů, které můžeme u vinařství a jeho produktů nalézt. Ve Španělsku totiž využívá pro vína značku vinařství - tedy rodinné jméno Jané Santacana. Ale do zahraniční vyváží pod značkou Baldús odkazující na statek Finca Baldús, kde se pěstují hrozny a víno vyrábí.

Rodinná farma i krásný statek pochází ze 17. století. Kdysi farma na všech všech 50 hektarech půdy pěstovala výhradně hospodářské plodiny. Samozřejmě jako každý v této oblasti měli v malém množství také vinnou révu, ale víno produkovali jen pro vlastní potřebu.

Ovšem poloha v samém srdci rodiště Cavy – tedy regionu Penedès, kde se produkuje 95% veškerého španělského vína Cava i složení půdy zvlášť vhodné vinnou révu, vedlo ke změně.

Proto se kolem roku 1970 rodina začala věnoval pouze pěstování vína a svým vinicím a následně uvedla na trh vlastní značku. Dodnes ovšem vinařství Jané Santacana z vinic statku Baldús produkuje jen menší množství asi 150 tisíc lahví ročně a zbylé hrozny prodává.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U, 90 bodů, 4,0 Vivino, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Reserva
Značka Baldús
Ročník 2020
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 50% Xarel-lo, 30% Macabeo a 20% Parellada