Muscandia Deliri Ancestral Pet Nat Rose BIO 2022

TIP Wines4U BIO
Cena
340 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
323 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
S0060

Skladem
ks

Růžové šumivé víno Muscàndia Deliri Ancestral Pet Nat Rose BIO je vyrobeno metodou Ancestral, takže se nejedná o šumivé víno Cava.

To je velmi stará metoda používaná ještě před tradiční šampaňskou metodou sekundárního zrání v lahvi.

Vyrábí se tak již v rámci prvotního kvašení velice přírodní šumivá vína pétillant naturel. Ještě živé víno se zbytkovým cukrem se totiž před ukončením fermentace stáčí do lahví. V nich se uzavře a vzniklé bublinky jsou ve skutečnosti vedlejším produktem zbytkového kvašení.

Lahev se opatří nejčastěji korunkovým uzávěrem, ale některá pét-nat vína se uzavírají i korkem.

BIO Deliri Ancetral Pet Nat Rosé je ponecháno v maximálně možné přírodní formě. Není provedeno čistění vína čiřením, není stabilizované a obsahuje jen nepatrné množství siřičitanů.

Víno je tak krásně ovocné, svěží a lehké. Více

Vlastnosti
Originální šumivé víno vyrobené pomocí "méthode ancestrale" potvrzuje typické vlastnosti těchto přírodních šumivých vín.

Hrozny pochází z jedineční vinice s BIO certifikací v regionu Penedés ležící jen pár kilometrů od vinařství Muscandia.

Do lahví bylo víno plněno před ukončením fermentace již 9. září 2022 a prvotní fermentace byla dokončena přímo v láhvi. Z uzavřené lahve již samozřejmě nemohl unikat vznikající CO2, a tak se ve víně vytvořily naše oblíbené bublinky.

Barva vína je světle růžová s fialovými tóny.

Ve vůni najdeme tóny typické pro odrůdu Garnacha. Tedy velmi ovocné s nuancemi zralého červeného ovoce, z nichž je typické zejména jahodovo třešňové aroma.

Chuť je dobře je dobře integrovaná s jemnými bublinkami. Na patře je víno čerstvé a svěří, čisté a ovocné. Potěší lehká sladkost a aromatické náznaky třešní a dalších plodů. Nejčastěji vnímáme jahody, ostružiny a maliny. Někteří hodnotitelé uvádí také tóny tabáku a vanilky.

Výroba a zrání vína typu Ancestral
Jak se vyrábí šumivé víno typu Ancestral? 

Tzv. méthode ancestrale se používá pro výrobu přírodních šumivých vín označených pojmem "pétillant naturel" neboli ve zkratce pét-nat. Tento poněkud záhadný pojem znamená prostě "přírodní perlení". 

Ancestral je stará metoda, zřejmě používaná ještě před tou tradiční šampaňskou metodou zrání v lahvi. 

A jak tedy takové tíno vzniká? Začátek výroby je stejný jako u jiných šumivých vín.

Tedy ruční sklizeň, třídění a šetrné zpracování hroznů. V případě růžového vína byl po lisování byl mošt po dobu přibližně 4 několika hodin také ponechán ve styku s rmutem pro dosažení požadované přitažlivé světle růžové barvy.

Následuje fermentace v nerezových nádobách s řízenou teplotou. 

Ale právě v závěru fermentace se postup u méthode ancestrale odliší od tradiční metody. Ještě živé víno s malým zbytkovým cukrem se před ukončením kvašení (fermentace) stáčí do lahví. V nich se uzavře a vzniklé bublinky jsou ve skutečnosti vedlejším produktem "dobíhajícího" prvotního kvašení.

Víno se do lahví samozřejmě plní bez filtrace. Tedy s kaly a přírodními kvasnicemi.

Následně se před distribucí vína proto objevují dva odlišné postupy. Někteří vinaři ponechají pet nat víno i se zbyky kvasnic a prodávají ho tedy v kalné podobě. Jiní vinaři, a to je také případ vinařství Muscandia, víno degoržují stejně jako šumivá vína vyráběná tradiční metodou a víno je tak čisté bez zbytků kalů. 

Stejně jako u ostatních šumivých vín z produkce Muscandie provádí Eduard degorzáž Ancestralu ručně. Díky tomu nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a nechází tak k nežádoucímu teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína. 

Deliri Ancetral Pet Nat Rosé je ponecháno v maximálně možné přírodní formě. Není provedeno čistění vína čeřením, není stabilizované a obsahuje jen nepatrné množství siřičitanů. 

Lahev se nakonec opatří nejčastěji korunkovým uzávěrem, ale některá pét-nat vína jsou uzavřena i pod korkem.

Víno a vinice
Muscandia využívá výhradně hrozny s BIO (organickou) certifikací. Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství. 

BIO Deliri Ancetral Pet Nat Rosé je vyrobena 100% z modré odrůdy Garnacha. Pro dosažení růžové barvy byl mošt po dobu přibližně 4 hodin macerován s rmutem. 

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut, cca 10 g/l

Alergeny
Obsahuje siřitany (minimální množství)

Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.

Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.

A tak dětské krůčky Muscandia již dávno opustila. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.

Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.

V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.

Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.

Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi. 

Vedle BIO produkce nedávno vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.

Stále malý projekt s produkcí kolem 50 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.

My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.

Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Muscandia.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Penedés
Kategorie Ancestral
Značka Muscandia
Ročník 2022
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Garnacha
Šumivé Rosé Rosé
BIO certifikace Ano