Louis Vallon Rosé de Noirs je lehký růžový Crémant s jemnými bublinkami a příjemnou kyselinkou.
Jedná se o doslova snadno pitelné šumivé víno s tóny čerstvého ovoce, malin a pražených lískových oříšků.
Zrání na kalech 24 měsíců a výhradně modré odrůdy (Malbec a Merlot) dodávají vínu vyváženost a eleganci. Novinka v nabídce, která ještě nemá žádné ocenění, ale určitě se jej brzy dočká.
Více
Vlastnosti
Další skvělý Crémant Louis Vallon z Bordeaux.
Růžové šumivé víno dostalo to nejlepší z obou odrůd. Malbec, který je mimochodem v Bordeaux poměrně vzácný a pěstuje se v oblasti jen na cca 2% plochy dodal svou výraznou ovocnost a krásnou barvu. Merlot k tomu přidává typické tóny červeného ovoce a někdy až tmavého ovoce (např. švestky) a opečené tóny.
Ve svůdné lososově růžové barvě vyniknou jemné proudy bohatých bublinek. Vůně přináší kombinaci malin a fíků s tóny opečených oříšků a máslového pečiva. Chuť je plná a přesto velmi jemná a vstřícná.
Zrání
Po lahvování s přidáním tirážního likéru a uzavření lahví bylo víno uskladněno k druhotnému zrání.
Následovalo 24 měsících sekundární fermentace a zrání na kalech. Poté bylo víno setřásáno za pomoci gyropalet a následně proběhla degorzáž (neboli odkalení) a finální uzavření klasickou hřibovitou zátkou.
Výroba
Po výhradně ruční sklizni, která je jedním z základních pravidel pro výrobu Crémantu, byly hrozny v perforovaných bednách co nejrychleji dopraveny do vinařství.
Tam probíhá šetrné lisování na ultra moderních pneumatických lisech a následná macerace po dobu několika hodin pro dosažení růžové barvy.
Kromě ručního sběru hroznů je samozřejmostí i dodržení dalšího pravidla pro šumivá vína Crémant, tj., že na výrobu 100 litrů moštu musí být spotřebováno minimálně 150 kg hroznů.
První fermentace probíhá po dobu 12 až 15 dní v nádržích s řízenou teplotou a následně je z jednotlivých vín vytvořena vhodná kupáž pro dané šumivé víno.
Víno a vinice
S ohledem na původ v oblasti Bordeaux, kde z cca 88% převažují modré odrůdy hroznů, ve většině šumivých vín z produkce Bordeaux Families (tedy značky Crémant Louis Vallon) najdete některé z modrých odrůd.
V případě růžového Crémantu to samozřejmě bude 100% modrých odrůd, jak ostatně nasvědčuje název Rose de Noir (tedy růžové víno z tmavých, resp. modrých odrůd).
To rozhodně není na škodu. Právě naopak, protože jak asi ví většina milovníků bublinek, tak v oblasti Champagne modré odrůdy představují celkem 70% hroznů používaných na výrobu slavného šampaňského.
Takže díky značce Crémant Louis Vallon můžete vyzkoušet, jak spojení šumivého vína a modrých odrůd vytváří skvělý Crémant.
Crémant Louis Vallon Brut Rosé je kupáž odrůd Merlot a Malbec.
Pro šumivé víno jednotliví vinaři sdružení v Bordeaux Families dodávají hrozny z vinic s ideální kyselostí, která je potřebná pro kvalitní šumivá vína.
Značka Louis Vallon je mimochodem spojena s starou legendou. Podle ní se o mladého anglického vojáka staral francouzský kněz během stoleté války. Kněz vojákovi ukázal šumivé víno, které sám vyrobil a přitom mu popsal svou vinici v níž se při měsíčním světle údolí září a leskne (v originále „Vallon Luit“). Voják se vrátil do Anglie a mluvil nadšeně o „Luitovi Vallon“, což se později změnilo na Louis Vallon.
Ocenění
Medaile na soutěži Concours National Des Crémants
Ocenění v průvodci Hachette Guide des Vins
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Historie dnešního sdružení Bordeaux Familes začala již mezi světovými válkami, když se v roce 1934 spojilo 126 rodin do sdružení s názvem „společný sklep Sauveterre de Guyenne“.
Během let postupně další a další vinaři ocenili výhody sdílení nákladů na technologie, takže dnes sdružení zahrnuje kolem 300 vinařských rodin hospodařících v oblasti Bordeaux na ploše asi 5000 hektarů vinic.
Nám v ČR se forma družstevnictví díky historickým zkušenostem možná zdá poněkud zvláštní, ale v Francii jsou různé typy družstevních společností a sdružení zejména v zemědělské oblasti a vinařství poměrně běžné.
Produkce celého sdružení pod dnešním názvem Bordeux Families může dnes dosáhnout až 40 milionů lahví ročně, což je asi 7% roční produkce celé oblasti Bordeaux.
Nás ovšem zajímá produkce Crémantu. Ta je sama o sobě v oblasti Bordeaux poměrně malá, protože jen asi 1,3% z rozlohy vinic v oblasti se využívá na pěstování vína pro Crémant.
V případě Bordeaux Families se rozhodli do produkce Crémantů investovat energii i peníze a již mezi roky 2017 až 2019 proto produkce přesáhla 1 milion lahví ročně. V roce 2018 došlo také k přejmenování vinařství Saint-Pey-Génissac na Louis Vallon, což je dnes hlavní značka pro Crémanty z produkce sdružení. Během roku 2022 již produkce přesáhla 2 miliony lahví a technicky je schopné produkovat až 4 miliony lahví ročně.
S ohledem na velký podíl tmavých odrůd v oblasti jsou poměrně častá šumivá vína v provedení Blanc de Noir a samozřejmě skvělé růžové Crémanty.
Značka Crémant Louis Vallon a nealkoholická vína
Další inovací i investicí současně je nová linka na dealkoholizaci vína.
S obrovskou investicí přes 2,5 milionů EUR získalo sdružení Bordeaux Families na konci roku 2023 super moderní technologii, která je šetrnou cestou schopná dealkoholizovat až kolem 30 tisíc lahví vína denně. Linku s ohledem na kapacitu sdílí produkce tichých i šumivých vín a v případě šumivého vína umožnila vytvořit několik nových vín.
U nás na Wines4U proto můžete ochutnat to nejlepší, co moderní dealkoholizovaná vína nabízí.
Záměrně jsme nevybírali produkty s úplně nulovým zbytkovým množstvím alkoholu, protože ty jsou obvykle dochucovány aromaty (což vinařský zákon umožňuje) a chutnají proto více jako limonády.
Naopak jsme vybrali dvě špičková nealkoholická šumivá vína s 0,5% alkoholu (což je mimochodem stejně jako má populární nealkoholické pivo Birell). Ta zachovávají všechny původní senzorické vlastnosti, které vína měla před šetrnou dealkoholizací.
Hlavním rozdílem proti klasickému alkoholickému šumivému vínu je tak původ bublinek, které jsou vytvořeny přidáním CO2, protože nealkoholické šumivé víno neprochází sekundární fermentací.
Důležitý je rovněž komentář k množství cukru.
Ten se u nealkoholických šumivých vín často nechává záměrně vyšší, než je tomu u alkoholických verzí, protože cukr pomáhá vyniknout chuti a aromatům v nealkoholickém víně.
Například námi nabízená nealkoholická šumivá vína značky Louis Vallon mají přibližne 35 g/l zbytkového cukru.
K tomu je ovšem potřeba si uvědomit, že kalorická hodnota takového vína činí díky absenci alkoholu jen asi ¼ proti alkoholické verzi šumivého vína v provedení brut. To je dáno téměř dvojnásobnou kalorickou hodnotou alkoholu, protože 1 g alkoholu má 7 kcal, zatímco 1 g cukru jen 4 kcal.
Nealkoholické šumivé víno je tak k našemu zdraví ohleduplné nejen z hlediska absence alkoholu, ale dokonce i díky díky nízké kalorické hodnotě.
Ocenění | TIP Wines4U, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Francie |
Oblast | Bordeaux |
Klasifikace | AOC Crémant d´Bordeaux |
Kategorie | Crémant |
Značka | Louis Vallon |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 12% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Malbec a Merlot |
Šumivé Rosé | Rosé |
Ocenění | TIP Wines4U, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Francie |
Oblast | Bordeaux |
Klasifikace | AOC Crémant d´Bordeaux |
Kategorie | Crémant |
Značka | Louis Vallon |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 12% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Malbec a Merlot |
Šumivé Rosé | Rosé |