3 Ases Tempranillo 2022

3 Ases Tempranillo
3 Ases Tempranillo

Cena
285 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
270,75 Kč s DPH

Výrobce
Vinicola La Calera

Kód produktu
S0078

K dodání v lednu 2025
ks

Překvapivě lehké červené víno je jemné s málo tříslovinami i nižším obsahem alkoholu.

Svěží víno plné ostružin a černého rybízu zraje záměrně jen v nerezi bez vlivu dubu. V ústech tak spolu harmonizují tóny čerstvého ovoce s rovnováhou mezi kyselostí a sladkými tříslovinami.

3 Ases prostě nabízí charakteristiku a intenzitu hroznů odrůdy Tempranillo, dále podtrženou vápencovou půdou vinic v Quintanilla de Arriba a náročným klimatem, který k obvyklým extrémům oblasti Ribera del Duero přidal v roce 2022 ještě mimořádné sucho. Více

Vlastnosti vína
Lehké a svěží víno má světlejší červenou barvu dozrávajících třešní. Vůně je jemná a příjemná s ovocnými nuancemi černého rybízu, brusinek a jahod a s pozadím květin a bílého pepře.

Znatelně méně alkoholu (na španělské červené je 13,5% opravdu málo) v ústech dobře ladí s sladšími tříslovinami. Z chutí ovoce potěší spousta brusinek, černého rybízu a dalšího letního ovoce jako jahod a třešní.

Celkově příjemně harmonické a delikátní lehké červené. Ideální na léto nebo k běžnému popíjení jen tak pro radost. 

Dostupnost 
Vína bylo vyrobeno jen 2.478 lahví.  

Zrání
Víno zraje výhradně v nerezi. 

Výroba
Ruční sklizeň prováděná do malých 15 kg krabic začala 14. října. První výběr a třídění se dělá již na vinici. Po rychlé dopravě do vinařstí a drcení následuje první macerace po dobu cca 2 hodin ještě před lisováním hroznů.

Spontánní fermentace probíhá výhradně s přírodními kvasinkami v nerezové nádrži po dobu 7 dní při řízené teplotě cca 22°C. Ve stejné nerezové nádrži prochází víno za účelem zvýraznění ovocného charakteru procesem malolaktické fermentace.

Během fermentace záměrně nedochází k přečerpávání vína přes vrchní „klobouk“ usazenin, aby se minimalizovala extrakce tříslovin.

Sedimentace před lahvováním probíhá přirozeně díky chladu. Víno bylo lahvováno v červenci 2023. 

Víno a vinice
Hrozny pro 3 Ases pochází z vlastních vinic z pozemku zvaného „La Calera“, který má podloží plné vápence a vápencových úlomků. Vinná réva vysazená v roce 1989 zde roste v nadmořské výšce 750 m.

Vinice jsou obhospodařovány udržitelně bez použití pesticidů, s minimem zálivky a s vysazováním krycích rostlin do řádků mezi keře k zabránění eroze i obohacení půdního profilu. Aktuálně probíhá proces certifikace vinic na BIO kvalitu. 

Ročník 2022 byl mimořádně horký a suchý s pouze 163 mm srážek za celý rok. Keře i hrozny proto bylo nutné více prořezávat a ponechat pouze minimální zátěž, kterou rostlina zvládne dozrát i v tak extrémním roce. Pozitivní bylo období sklizně, které díky stabilitě počasí umožnilo sběr hroznů odstupňovat s výběrem ideální času pro každou část vinice a dosáhnout velmi příjemného výrazu plodů.

Teplota podávání
13°C

Obsah cukru
Suché

Alergeny
Obsahuje siřičitany 

Vinařství
V srdci regionu Ribera del Duero u řeky Duero najdete v malebné vesničce Quintanilla de Arriba maličké vinařstí Vinicola la Calera.

Základy projektu sahají do roku 2008, kdy dva profesionálové z vinařského oboru založili s investory malý podnik vyrábějící víno z kupovaných hroznů a v pronajatých prostorech.

Zájem obou nadšenců vyrábět řemeslně a kvalitně malé množství svěžích a výrazných vín v burgundském stylu se ale brzy rozešel se názory investorů.  

Proto oba aktivní zakladatelé projektu Javier del Blanco a César Arranz založili dnešní vinařství Vinicola La Calera. Postupně koupili prostory pro výrobu vína i vlastní malé vinice.

Produkují jen minimální množství cca 5000 lahví. Zaměřují se na svěží vína plná ovocných tónů odrůdy Tempranillo, které nepřekrývají tóny dubu.

Na svých vinicích pracují udržitelně. Mj. nepoužívají žádné herbicidy, vysazují mezi řádky krycí trávy a byliny, aby bránili erozi a zlepšili půdní strukturu a snaží se snížit zavlažování révy. Aktuálně jsou v procesu na BIO certifikaci.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U
Země Španělsko
Oblast Ribera del Duero
Klasifikace DO Ribera del Duero
Kategorie Joven
Značka Vinicola La Calera
Ročník 2022
Obsah alkoholu 13,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo
Ocenění TIP Wines4U
Země Španělsko
Oblast Ribera del Duero
Klasifikace DO Ribera del Duero
Kategorie Joven
Značka Vinicola La Calera
Ročník 2022
Obsah alkoholu 13,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo