Pouhé 2000 lahví, produkce jen při nejlepších ročnících maximálně 2 až 3x za 10 let, minimálně 7 let zrání a výběr jen těch nejlepších hroznů. To je klenot vinařství Daniela Purase – Cantiga Reserva 2015.
Pro Vás možnost ochutnat jednu z nejmenších edic vína Reserva v celé oblasti Rioja.
A nenechte se odradit nenápadností lahví tohoto vinařství. Vyzkoušejte jejich obsah. Více
Vlastnosti vína
Na pohled zaujme tmavě třešňově červená barva s světle fialovým nádechem. Vůně zralého černého tmavého ovoce a sušeného ovoce.
Na patře překvapí chutí zralého červeného ovoce a svou komplexností. V chuti se během pití krásně „perou“ třísloviny, ale jsou velmi zkrocené a integrované díky prodlouženému zrání v dubu a v lahvi. Příjemná kyselinka. V závěru víno potěší dlouhou dochutí a také tóny kakaa a čokolády.
Je to jedno z vín, u nichž člověk nemůže přestat s konzumací a pořád má chuť se znovu napít.
Cantiga Reserva 2015 je vyrobena z hroznů z těch nejlepších hroznů z 60 až 70 let starých keřů révy z vlastních vinic vinařství. Díky vynikající kvalitě révy, pečlivému výběru hroznů a stáří keřů vlastnosti vína odráží nejlepší charakteristiky odrůdy Tempranillo.
Reserva je s pouhými 2000 lahvemi jednou z nejmenších edic Reservy v celé oblasti Rioja. A to ji ještě Daniel Puras vyrábí jen výjimečně při nelepších sklizních.
Nabízíme vám ročník 2015 a další ročník bude až 2019. Ale ten pořád dál zraje v jeho sklepích a Daniel ho nepustí ven, dokud nebude dokonalý.
Dostupnost
Vyrobeno pouze 2.000 lahví.
Zrání
Reserva s neuvěřitelnými minimálně 7 lety zrání. Víno zraje napřed tři roky v nových sudech z amerického dubu a poté dlouhý zbytek 4 let v lahvi před uvedením do prodeje.
Obecně vinařství využívá pro zrání sudy z francouzského i amerického dubového dřeva, nicméně všechny sudy pocházejí z místní výroby společnosti Murua z oblasti Rioja.
Výroba
Ruční sklizeň, při níž jsou vybírány jen ty nejkvalitnější hrozny, se vyhýbá nejteplejším denní hodinám, aby bylo zaručeno, že hrozny dorazí do vinařství v perfektních podmínkách.
Hrozny byly po převezení do vinařství šetrně odstopkovány. Následovala dlouhá macerace s cílem získat z ovoce veškerou barvu, vůně a chutě. Fermentace pak probíhala při kontrolované teplotě 25°C. Během fermentace byla prováděna častá technika „remontage“, tedy přečerpávání vína ze dna tanku a jeho rozstřikování přes vršek kvasícího moštu a slupky za účelem zefektivnění kontaktu červeného vína se slupkami.
Nakonec před vlastním lahvováním bylo víno několikrát dekantováno a velmi šetrně filtrováno, aby si zachovalo veškerou barvu a aroma.
Víno a vinice
Pro Reservu Daniel vybírá své nejlepší hrozny ze svých nejstarších vinic. Vinařství vlastní 11 hektarů vinic v městečku Briones a sousedním San Asensio v oblasti Rioja Alta. Vinice se nachází na okraji historických svahů Valpierre v nadmořské výšce 550 metrů. Jsou orientované na jihovýchod a východ.
Typ půdy a šikmé svahy poskytují vinicím skvělou přírodní drenáž. Všechna vína jsou pěstována v nepříliš úrodných jílovito-vápenatých půdách, které jsou ideální pro dosažení dobře vyvážených hroznů.
Nejstarší réva má již přes 70 let a zbytek vinic byl vysazen v letech 1984 až 1990, takže i na těchto vinicích se stáří keřů pohybuje mezi 30 let až téměř 40 lety.
Vinařství využívá výhradně odrůdy Tempranillo. Cílem vinařství je vytvářet vína, která odrážejí terroir jejich vinic. Pomáhá samozřejmě i místní klima. Rioja Alta je zemí ovlivněnou Atlantickým prouděním a přitom je chráněna před nadměrnými větry a dešťovými bouřemi přírodními stěnami pohoří Cantabria a pohoří La Demanda. Každý večer přichází do oblasti chladný vzduch, který osvěžuje vinnou révu a udržuje kyselost v hroznech. To je nezbytné pro chuťovou vyváženost vína.
Podoblast
Rioja Alta
Teplota podávání
15 až 17°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
Malé rodinné vinařství Daniela Purase jsme v městečku Briones v oblasti Rioja Alta objevili jen díky doporučení jiného našeho oblíbeného vinaře. Přitom jsme kolem šli či jeli autem již mnohokrát předtím a několik dní jsme dokonce bydleli doslova za rohem. Nicméně tak jako u mnoha podobných malých vinařů vám musí návštěvu někdo místní domluvit, protože když jdete jen tak náhodou kolem, je vždy zavřeno.
Vy tak můžete díky Wines4U ochutnat další vína, které nejen, že nikdy nebyla v ČR, ale která běžně neseženete ani přímo ve Španělsku.
Daniel s rodinou (kromě manželky mu již několik let pomáhá i syn David) pod značkou Cantiga produkuje jen přibližně 30.000 lahví ročně. Takže je pro něj vinařství pořád spíše jen koníčkem, než opravdovou prací. Což je hodně znát na tom, jak si se svými víny hraje.
Hrozny z rodinných cca 11 hektarů vinic většinou sám nespotřebuje a prodává je jiným vinařstvím. Cílem vinařství je vytvářet vína, která odrážejí terroir jejich vinic. Ačkoliv vinařství nemá certifikaci pro bio kvalitu, tak péče o vinice je rodinou řešena ohleduplně v režimu udržitelného zemědělství. Všechna hnojiva a ošetření jsou tak šetrná k přírodě a vinařství Daniela Purase dosahuje záměrně jen nízké výnosnosti pod 6 000 kg na hektar.
Od roku 2019 jeho vína smí využívat místní onačení Vino de Pueblo de Briones.
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Reserva |
Značka | Cantiga |
Ročník | 2015 |
Obsah alkoholu | 14,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Reserva |
Značka | Cantiga |
Ročník | 2015 |
Obsah alkoholu | 14,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |