Šampaňské
Šampaňské je šumivé víno, které se vyrábí výhradně metodou sekundárního kvašení vína v lahvi, označované také jako Méthode Champenoise.
Stejným způsobem se ovšem produkují i jiná šumivá vína, pouze se metoda v jejich případě označuje jako "Méthode Traditionnelle". Například francouzský Crémant či španělská Cava.
Jako šampaňské se však smí označovat výhradně víno pocházející z francouzské oblasti Champagne - Ardenne.
Čím je Champagne tak mimořádná?
Oblast Champagne nabízí vlhké a převážně chladnější klima. To nedovolí hroznům příliš mnoho vyzrát, což dává v kombinaci s mimořádnou půdou hroznům více kyselin, které jsou pro kvalitní šumivá vína předností.
Výsledkem jsou typické příjemně nakyslé tóny, díky kterým si šampaňské zamiloval celý svět.
Odrůdy
Přes 99% tvoří v oblasti tři hlavní odrůdy. Mnohé asi překvapí, že jen jedna z nich je bílá odrůda a to Chardonnay. Zbylé dvě odrůdy jsou modré odrůdy Pinot Noir a Pinot Meunier (u nás v ČR známý také jako Mlynářka), které představují téměř 70% hroznů pro výrobu šampaňského.
Různé druhy šampaňského
Typy šampaňského vína se dají rozdělit především na neročníkové a ročníkové. Jaký je v nich rozdíl?
Neročníková šampaňská se před druhotným kvašením v lahvích scelují z tzv. rezervních vín různých ročníků a vinic, protože část již fermentovaného základního vína si vinaři mohou ponechat v rezervě. Díky tomu pak mohou namíchat kupáž s potřebnými vlastnostmi a kvalitou. Současně to pomáhá vyrovnávat výkyvy mezi množstvím a kvalitou jednotlivých sklizní.
Ročníková vína naopak musí pocházet ze stejného ročníku sklizně. Vyrábí se tedy jen v letech s mimořádnou kvalitou hroznů. Ročníková šampaňská musí dle pravidel Champagne také déle zrát v lahvích (minimálně 35 měsíců) než neročníková vína.
Aby to bylo ještě složitější, tak se také mohou téměř ve všech šampaňských mísit tři zmíněné hlavní odrůdy. Ovšem pouze s výjimkou vín označených jako Blanc de Blancs, tedy bílé z bílých. Ta smí vždy obsahovat jen 100% Chardonnay.
Další komplikaci do rozdělení vín z Champagne pak přidává růžové šampaňské. To se totiž může vyrábět buď klasickou krátkou macerací slupek tmavých odrůd v moštu, aby došlo k obarvení vína, nebo přidáním malého množství červeného vína do bílého základu ještě před sekundární fermentací. Ta druhá metoda – tedy tzv. blendování je v případě šampaňského z cenových důvodů podstatně častější. Macerovaná růžová šampaňská mívají jemnější aroma. Rosé šampaňské vyrobené přimícháním červeného vína nabízí obvykle robustnější aroma a více tónů červeného ovoce.
Chcete se dozvědět více? Pak využijte naše články a aktuality - např. zde. Nebo přijďte na naší ochutnávku.
1 | Champagne Hervé Mathelin Brut RoséKód: F0016 Skladem |
849 Kč
Cena - karton
806,55 Kč
|
||
---|---|---|---|---|
2 | Champagne Hervé Mathelin Brut PrivilègeKód: F0017 Skladem |
909 Kč
Cena - karton
863,55 Kč
|
||
3 | Champagne Hervé Mathelin Brut RéserveKód: F0015 Skladem |
809 Kč
Cena - karton
768,55 Kč
|
||
4 | Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand CruKód: F0010 Skladem |
879 Kč
Cena - karton
835,05 Kč
|
||
5 | MAGNUM Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand CruKód: F0012 Skladem | 1 829 Kč | ||
6 | Champagne Gaspard-Crépaux Reserve Grand CruKód: F0013 Skladem |
919 Kč
Cena - karton
873,05 Kč
|
||
7 | Champagne Gaspard-Crépaux RoseKód: F0014 Skladem |
899 Kč
Cena - karton
854,05 Kč
|