Šampaňské

Šampaňské je šumivé víno, které se vyrábí výhradně metodou sekundárního kvašení vína v lahvi, označované také jako Méthode Champenoise.

Stejným způsobem se ovšem produkují i jiná šumivá vína, pouze se metoda v jejich případě označuje jako "Méthode Traditionnelle". Například francouzský Crémant či španělská Cava.

Jako šampaňské se však smí označovat výhradně víno pocházející z francouzské oblasti Champagne - Ardenne.

Čím je Champagne tak mimořádná? 
Oblast Champagne nabízí vlhké a převážně chladnější klima. To nedovolí hroznům příliš mnoho vyzrát, což dává v kombinaci s mimořádnou půdou hroznům více kyselin, které jsou pro kvalitní šumivá vína předností.

Výsledkem jsou typické příjemně nakyslé tóny, díky kterým si šampaňské zamiloval celý svět.

Odrůdy
Přes 99% tvoří v oblasti tři hlavní odrůdy. Mnohé asi překvapí, že jen jedna z nich je bílá odrůda a to Chardonnay. Zbylé dvě odrůdy jsou modré odrůdy Pinot Noir a Pinot Meunier (u nás v ČR známý také jako Mlynářka), které představují téměř 70% hroznů pro výrobu šampaňského.

Různé druhy šampaňského
Typy šampaňského vína se dají rozdělit především na neročníkové a ročníkové. Jaký je v nich rozdíl?

Neročníková šampaňská se před druhotným kvašením v lahvích scelují z tzv. rezervních vín různých ročníků a vinic, protože část již fermentovaného základního vína si vinaři mohou ponechat v rezervě. Díky tomu pak mohou namíchat kupáž s potřebnými vlastnostmi a kvalitou. Současně to pomáhá vyrovnávat výkyvy mezi množstvím a kvalitou jednotlivých sklizní.

Ročníková vína naopak musí pocházet ze stejného ročníku sklizně. Vyrábí se tedy jen v letech s mimořádnou kvalitou hroznů. Ročníková šampaňská musí dle pravidel Champagne také déle zrát v lahvích (minimálně 35 měsíců) než neročníková vína.

Aby to bylo ještě složitější, tak se také mohou téměř ve všech šampaňských mísit tři zmíněné hlavní odrůdy. Ovšem pouze s výjimkou vín označených jako Blanc de Blancs, tedy bílé z bílých. Ta smí vždy obsahovat jen 100% Chardonnay.

Další komplikaci do rozdělení vín z Champagne pak přidává růžové šampaňské. To se totiž může vyrábět buď klasickou krátkou macerací slupek tmavých odrůd v moštu, aby došlo k obarvení vína, nebo přidáním malého množství červeného vína do bílého základu ještě před sekundární fermentací. Ta druhá metoda – tedy tzv. blendování je v případě šampaňského z cenových důvodů podstatně častější. Macerovaná růžová šampaňská mívají jemnější aroma. Rosé šampaňské vyrobené přimícháním červeného vína nabízí obvykle robustnější aroma a více tónů červeného ovoce.

Chcete se dozvědět více? Pak využijte naše články a aktuality - např. zde. Nebo přijďte na naší ochutnávku

1 Champagne Hervé Mathelin Brut Rosé Champagne Hervé Mathelin Brut RoséKód: F0016 Skladem 849 Kč
Cena - karton 806,55 Kč
ks
2 Champagne Hervé Mathelin Brut Privilège Champagne Hervé Mathelin Brut PrivilègeKód: F0017 Skladem 909 Kč
Cena - karton 863,55 Kč
ks
3 Champagne Hervé Mathelin Brut Réserve Champagne Hervé Mathelin Brut RéserveKód: F0015 Skladem 809 Kč
Cena - karton 768,55 Kč
ks
4 Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand Cru Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand CruKód: F0010 Skladem 879 Kč
Cena - karton 835,05 Kč
ks
5 MAGNUM Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand Cru MAGNUM Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand CruKód: F0012 Skladem 1 829 Kč
ks
6 Champagne Gaspard-Crépaux Reserve Grand Cru Champagne Gaspard-Crépaux Reserve Grand CruKód: F0013 Skladem 919 Kč
Cena - karton 873,05 Kč
ks
7 Champagne Gaspard-Crépaux Rose Champagne Gaspard-Crépaux RoseKód: F0014 Skladem 899 Kč
Cena - karton 854,05 Kč
ks