Vlastnosti
bude doplněno
Zrání
bude doplněno
Výroba
bude doplněno
Víno a vinice
bude doplněno
Ocenění
bude doplněno
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut Nature
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.
Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.
A tak dětské krůčky Muscandia již dávno opustila. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.
Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.
V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.
Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.
Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi.
Vedle BIO produkce nedávno vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.
Stále malý projekt s produkcí kolem 50 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.
My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.
Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Muscandia.
Země | Španělsko |
---|---|
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Penedés |
Kategorie | Corpinnat |
Značka | Muscandia - Viader |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 60% Xarel-lo, 20% Macabeo a 20% Parellada |
BIO certifikace | Ano |
Země | Španělsko |
---|---|
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Penedés |
Kategorie | Corpinnat |
Značka | Muscandia - Viader |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 60% Xarel-lo, 20% Macabeo a 20% Parellada |
BIO certifikace | Ano |

Šumivé víno Cava v detailu
Šumivé víno Cava je u nás pořád málo známé.
Občas o něm uslyšíte, že je to "něco jako španělské Prosecco". To je ale velký omyl. Cava má mnohem blíže k šampaňskému. A to nejen stejnou metodou výroby, ale také kvalitou či senzorickou bohatostí.
Podívejte se tedy v tomto příspěvku na podrobnosti o šumivém víně Cava.

Proč šumivé víno Cava?
Hledáte skvělé šumivé víno, ale nechce se vám investovat do šampaňského?
Pak neváhejte a vyzkoušejte šumivé víno Cava.
Tento španělský klenot se vyrábí stejnou tradiční metodou jako zmíněné šampaňské a nabídne tak mnohem bohatší a zajímavější chuťě a vůně než vína vyráběná v tanku, tedy například běžné tuzemské sekty nebo oblíbené Prosecco.
A to vše za zlomek ceny vín z Champagne a často dokonce i za lepší cenu než jiná zmíněná šumivá vína.

Šumivé víno a tradiční metoda výroby
Co znamená „tradiční metoda“ nebo „Méthode Champenoise“ případně „Méthode Traditionnelle“?
A co přesně chtěl autor říci, když používá termíny typu „sekundární fermentace v lahvi“ nebo „zrání v lahvi na kalech“?