Spíše jemná a ovocnější Crianza. Dobře vyvážené až hedvábné třísloviny a minerální chuťové nuance, které Vás po prvním doušku lákají se znovu napít. Prostě další příklad toho, co dokáže nadšení malého vinaře, který vyrábí víno pro potěšení a business je pro něj až na druhém místě.
Tim Atkin víno ocenil 92 body
Více
Vlastnosti vína
Jako všechny své projekty a vína vytvořil Pedro Pecina i toto víno pro radost. Crianza je navíc poctou jeho matce (proto použil matčino jméno La Merce), která sice již bohužel dávno zemřela, ale pro Pedra je stále inspiraci.
Je to víno s vysokou střední vrstvou a intenzivními třešňově červenými odstíny s až oranžovým lemováním. Vůně připomíná čerstvé ovoce a lehce opékané dřevo a má také nádech elegantního balsamica. Víno není třeba dekantovat, ale určitě doporučujeme nechat chvíli ve sklenici a sledovat postupný aromatický vývoj vůní od odzátkování láhve.
Přes mírnou kyselinku ve vůni je chuť jemná a nečekaně lahodná a zakulacená. Jemné až hedvábné třísloviny jsou dobře vyvážené, protože čas v lahvi před uvedením na trh umožňuje, aby byly všechny nuance spolu správně sladěny. Určitá charakteristická mineralita této oblasti činí toto víno velmi snadno pitelným a zanechává velmi příjemnou dochuť, která nás vybízí k dalšímu vychutnávání lahve. Svou strukturou lze říci, že zachovává klasický styl Rioja, ale s nádechem moderny.
Celkově by Pedrova maminka určitě měla radost, že se tak dobré víno jmenuje právě po ní.
Konzumace
Jemný a spíše ovocnější charakter vína dobře ladí s kachnou, vepřovou panenkou a zvěřinou. Vhodné rovněž pro lehčí jídla z hovězího masa. Výborné i k samostatné konzumaci.
Náš tip: Bažant na víně a jiná pernatá zvěřina v přírodní úpravě.
Dostupnost
Celkově bylo vína vyrobeno jen 22.654 lahví a jednotlivé lahve jsou číslovány.
Zrání
14 měsíců v francouzských dubových sudech a minimálně 12 měsíců v lahvi.
Výroba
Po 2 denní maceraci jsou odstopkované a rozdrcené hrozny fermentované po dobu 16 dní v nerezových tancích s řízenou teplotou 24 až 26 stupňů.
Následuje malolaktická fermentace v nerezu.
Víno a vinice
Víno pochází z vinic u městečka San Vicente de la Sonsierra v oblasti Rioja Alta. Leží v nadmořské výšce 500 metrů. Hrozny jsou ručně sklízeny z keřů o stáří 40 let. Víno je vyrobeno 100% z odrůdy Tempranillo.
Ocenění
Tim Atkin 92 bodů
Podoblast
Rioja Alta
Teplota podávání
15 až 17°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
Miniaturní vinařství El Vino Pródigo je doslova zhmotněním snu majitelů o vlastním vinařství. Majitel Peciña Pedro Gil se milý a vtipný chlapík. Svou vitalitou a nadšením dokázal vytvořit opravdu nebývale výborná vína. Stačí mu to pouhé dvě malé vinice a vinařství, kde mezi nádržemi zbývá prostor o rozměrech cca panelákové koupelny. A občas pomoc přátel, protože např. uložení sudů nebo lahvování by v jeho v jeho mikro prostorech bylo nemožné.
Nám se jeho koncept i energie moc líbí. Perfektně to zapadá do naší koncepce dovážet Vám vína od zajímavých vinařů, kdy preferujeme malé rodinné projekty. A tak Vám umožníme ochutnat vína, která jsou u nás na trhu jinak zcela nedostupná.
Ocenění | 92 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Crianza |
Značka | El Vino Pródigo |
Ročník | 2020 |
Obsah alkoholu | 14,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |
Ocenění | 92 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Crianza |
Značka | El Vino Pródigo |
Ročník | 2020 |
Obsah alkoholu | 14,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |