Cava je španělské šumivé víno, které se vyrábí výhradně tradiční metodou zrání v lahvích. Tedy stejně jako šampaňské.
Nabízí proto svěžest, ovocné tóny i nuance dlouhého zrání. Navíc přidává skvělý poměr cena / výkon.
Růžová Cava má ještě další výhodu. Její svůdná růžová barva je totiž vždy docílena macerací slupek tmavých hroznů v moštu.
To je rozdíl proti např. šampaňskému, které se v růžovém provedení vyrábí nejvíce blendováním, tedy přidáním trochy červeného vína do bílého základu. A populární růžové Prosecco vzniká dokonce výhradně blendováním. Navíc se většina růžového Prosecca vyrábí v hodně sladké kategorii s matoucím označením Extra Dry, která má až 17 g cukru na litr.
Ochutnejte opravdu suchou růžovou Cavu v provedení Brut či dokonce Extra Brut. Budete mile překvapeni kombinací svěžesti a ovocných tónů plných jahod, malin a dalšího ovoce.
A pozitivně vás překvapí i cena. Degustační balíček 6x růžová Cava se slevou 11%.
Země | Španělsko |
---|---|
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Degustační sada |
Objem | 6x0,75l |
Země | Španělsko |
---|---|
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Degustační sada |
Objem | 6x0,75l |

Šumivé víno a tradiční metoda výroby
Co znamená „tradiční metoda“ nebo „Méthode Champenoise“ případně „Méthode Traditionnelle“?
A co přesně chtěl autor říci, když používá termíny typu „sekundární fermentace v lahvi“ nebo „zrání v lahvi na kalech“?

Šumivé víno Cava v detailu
Šumivé víno Cava je u nás pořád málo známé.
Občas o něm uslyšíte, že je to "něco jako španělské Prosecco". To je ale velký omyl. Cava má mnohem blíže k šampaňskému. A to nejen stejnou metodou výroby, ale také kvalitou či senzorickou bohatostí.
Podívejte se tedy v tomto příspěvku na podrobnosti o šumivém víně Cava.

Proč šumivé víno Cava?
Hledáte skvělé šumivé víno, ale nechce se vám investovat do šampaňského?
Pak neváhejte a vyzkoušejte šumivé víno Cava.
Tento španělský klenot se vyrábí stejnou tradiční metodou jako zmíněné šampaňské a nabídne tak mnohem bohatší a zajímavější chuťě a vůně než vína vyráběná v tanku, tedy například běžné tuzemské sekty nebo oblíbené Prosecco.
A to vše za zlomek ceny vín z Champagne a často dokonce i za lepší cenu než jiná zmíněná šumivá vína.