Selecta Brut je sice nejlevnější Cava v naší nabídce, ale svou kvalitou, vůněmi i chutí hravě vyzve na souboj i mnohem dražší šumivá vína.
Sekundární fermentace v lahvi a následné zrání v lahvi na kalech po dobu 9 měsíců a k tomu kupáž tří odrůd Macabeo, Xarel-lo a Parellada nabízí hodně. Svěží vůně zelených jablek a hrušek společně se sušenými ořechy a tóny pečeného chleba a máslovým nádechem. V chuti potěší citrusy a nuance toastů.
Celkově dobrá rovnováha mezi typickou kyselostí, která svědčí dobrým šumivým vínům a koncentrací ovoce. Více
Vlastnosti
Vins del Terme by Josep Masachs i v případě Cavy Selecta Brut využili potenciál, který nabízí odrůdy Macabeo, Xarel-lo a Parellada a dokázali vytvořit výborné víno za mimořádně příznivou cenu.
Slámově žlutou barvu se zelenými odlesky a krásnými bublinkami doplní primární vůně zeleného jablko a hrušek. Přidají se svěží tóny citrusů i nuance zrání jako lehký nádech sušených ořechů, toastů a pečeného chleba.
Prvotní ovocné příchutě citrusů a jablek jsou pěkně kombinované s tóny másla, toastů a medu ze zrání na kalech.
Zrání
Cava Selecta Brut zraje v lahvích nejméně 9 měsíců.
Výroba
Po ruční sklizni hroznů z vlastní vinice přichází na řadu šetrné lisování v pneumatickém lisu. Fermentace základního víno pobíhá odděleně pro jednotlivé odůdy v ocelových nádržích s kontrolou teploty.
Po kupáži a lahvování je doplněn tirážní likér a víno prochází sekundární fermentací a zráním v láhvi.
Víno a vinice
Vinařství Josep Masachs pro svou produkci pod značkou Vins del Terme využívá ručně sklízené hrozny z vlastních vinic.
Víno je kupáží tří typických odrůd využívaných nejčastěji pro růžové šumivé víno Cava:
- Macabeo (také známé jako Viura) je jednou z nejvíce pěstovaných odrůd v Katalánsku. Má pozdní pučení i dozrávání. V Vins del Terme ho mají rádi pro jeho vysokou kyselost, která nabízí dobrý potenciál ke zrání. A také protože produkuje elegantní a vyvážená vína.
- Xarel-lo je nejvíce spojeno právě s Cavou. Na rozdíl od Macabeoa jde o raně pučící odrůdu. Pro většinu kupáží pochází tato odrůda z vinic přímo v okolí vinařství. Tam jsou půdy vápenité, což zvýrazňuje mineralitu vyráběných Cavas. Xarel-lo nabízí strukturu, kyselost a tělo. Umožňuje vytvářet vína s velkou kapacitou zrání a s jedinečnými vůněmi. Někdy se přeneseně říká, že tato odrůda poskytuje vínům Cava „páteř“.
- Parellada je třetí nejvíce vysazovaný hrozen v rámci DO Cava oblastí. Typické je ranné pučení a pozdní dozrávání. Umístění vinařství poblíž oblasti Alt Penedès umožňuje sklízet Parelladu ve vysokých nadmořských výškách, kde tento hrozen nejvíce vyniká. Přináší svěžest, suchost vína a vysoký podíl kyselin. Vyznačuje se jemností a elegancí. Poskytuje lehká vína s květinovým aroma.
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Značka Vins del Terme patří rodině Masachs, což je jedno z nejznámějších vinařství v oblasti DO Penedés. Výrobě vína se rodina věnuje již přes 100 let, přičemž v posledních desítkách let hraje prim šumivé víno Cava.
Vlastní vinařství Josep Masachs, které vede nyní již 4. generace rodiny, se zaměřuje především na speciální produkty s omezenou nabídkou či odkazující na konkrétní specifický terroir, apod.
Vedle toho samostatná značka Vins del Terme vychází z přání vinařství nabízet vedle tradičních a konzervativních vín, také moderní a odvážné produkty za dostupnou cenu.
Celkem dnes vinařství rodiny Masachs produkují kolem 8 mil. lahví vína ročně, což znamená přibližně 3% podíl na produkci DO Cava.
Značka Vins del Terme proto poněkud vybočuje z naší strategie nabízet na Wines4U vína výhradně od malých rodinných vinařů. Nicméně jsme po ochutnání Cavy z produkce Vins del Terme byli natolik zaskočeni kvalitou vína v kombinaci přijatelné ceny, že jsme se rozhodli umožnit ochutnat jejich Cavy i našim zákazníkům.
I přes střední velikost zůstává Joseph Masachs, včetně značky Vins del Terme, především rodinným vinařstvím, kde jsou funkce smíšené a každý jednotlivec se účastní různých úkolů podle svého profilu a sami členové rodiny Masachs denně vstupují do procesů výroby vína.
Což mimochodem můžeme sami dosvědčit, protože například v době sklizně jsme měli opravdu problém se rychle spojit s zaměstnanci, kteří mají ve vinařství na starosti obchod, administrativu či marketing, protože byli všichni od rána do večera na vinicích.
Aktuální již čtvrtá generace rodiny je známá otevřeným a inovativním myšlením. Díky tomu jsou tradiční rodinné hodnoty spojeny s novými technologiemi a výrazným posunem vinařství k udržitelnosti.
Většina produktů vinařství je proto již certifikována jako Organické / BIO. A ostatní vinice jsou v procesu konverze, aby mohly být také brzy certifikovány.
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava de Guarda |
Značka | Vins del Terme |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Macabeo, Xarel·lo a Parellada |
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava de Guarda |
Značka | Vins del Terme |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Macabeo, Xarel·lo a Parellada |

Šumivé víno Cava v detailu
Šumivé víno Cava je u nás pořád málo známé.
Občas o něm uslyšíte, že je to "něco jako španělské Prosecco". To je ale velký omyl. Cava má mnohem blíže k šampaňskému. A to nejen stejnou metodou výroby, ale také kvalitou či senzorickou bohatostí.
Podívejte se tedy v tomto příspěvku na podrobnosti o šumivém víně Cava.

Proč šumivé víno Cava?
Hledáte skvělé šumivé víno, ale nechce se vám investovat do šampaňského?
Pak neváhejte a vyzkoušejte šumivé víno Cava.
Tento španělský klenot se vyrábí stejnou tradiční metodou jako zmíněné šampaňské a nabídne tak mnohem bohatší a zajímavější chuťě a vůně než vína vyráběná v tanku, tedy například běžné tuzemské sekty nebo oblíbené Prosecco.
A to vše za zlomek ceny vín z Champagne a často dokonce i za lepší cenu než jiná zmíněná šumivá vína.

Šumivé víno a tradiční metoda výroby
Co znamená „tradiční metoda“ nebo „Méthode Champenoise“ případně „Méthode Traditionnelle“?
A co přesně chtěl autor říci, když používá termíny typu „sekundární fermentace v lahvi“ nebo „zrání v lahvi na kalech“?