Cava Rabetllat i Vidal Brut Rose Reserva

Medaile a ocenění TIP Wines4U
Cena
330 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
313,50 Kč s DPH


Kód produktu
S0042

Skladem
ks

Přemýšlíte jak navodit tu správnou romantiku? Nebo jen potěšit krásnější část populace? Máme řešení!

Výborná růžová Cava hned po otevření zavoní po zralých jahodách a máte vyhráno, ještě než ochutnáte. A můžete si být jistí, že atmosféru doladí komplexní a bohatá chuť, elegantní bublinky a příjemná dlouhá dochuť vína. Případně můžete také ohromit přednáškou o 24 měsících, které Cava zrála v lahvi.

Nejedná se ovšem o nějakou sladkou růžovou limonádu. Suché víno z odrůd Trepat a Garnacha oceňují i znalci, jak o tom svědčí dvě zlaté, dvě stříbrné a jedna bronzová medaile z vyhlášených soutěží.
Více

Vlastnosti
Vynikající růžová Cava Reserva překvapí komplexností i ovocností zároveň. Druhotná fermentace probíhala v sklepeních vinařství Finca Ca n’Estella plných 24 měsíců.

Kombinace odrůd dodává třešňově červenou barvu. Atmosféru naladí také krásná pěna a víno s jemnými, elegantními bublinkami, které ve sklenici vytvoří řetízek. Ovšem sázkou na jistotu romantiky je vůně zralého červeného ovoce, kde výrazně převládají tóny jahod.

V chuti nalezneme opět jahody a další ovoce, které doplní jemný bublinkový pocit v ústech. Vyvážená kyselost a bohatá chuť s příjemným závěrem.

Co dodat víc? Vyzkoušejte sami rozdíl mezi tradiční metodou druhotného zrání v lahvi, které rozvíjí chuť vína a metodou druhotného zrání v tanku (tzv. Charmat metoda). Tradiční zrání je používané samozřejmě pro vína z Champagne, ale stejnou metodou se vyrábí i Cava či Crémant. Naopak Charmatova metoda je typická pro výrobu Prosecca.

Konzumace
Z jídel jsou ideální těstoviny nebo kuřecí a podobná bílá masa.

Barva, vůně a chuť ale víno předurčují především k samostatnému popíjení při romantických chvílích.

Nebo jako perfektní dámský dárek. Výročí? Svátek? Narozeniny? Lahev Cava Rabetllat i Vidal Brut Rose Reserva a máte vyřešeno.

Zrání
Druhotné kvašení v lahvích u Cava Rose Reservy probíhalo po dobu 24 měsíců, ačkoliv by pro označení Reserva stačilo jen 15 měsíců.   

Nakonec proběhla degorzáž (neboli odkalení) a finální uzavření klasickou hřibovitou zátkou.

Výroba
Po ruční sklizni byl vylisovaný mošt ponechán v krátkém kontaktu s pevnou rozdrcených částí hroznů k dosažení potřebné barvy. Následně se mošt nechal oddělovat 36 hodin při 12°C a jakmile byly odstraněny všechny pevné částice, začal proces fermentace, která probíhala 12 dní při teplotě 16°C.

Po ukončení fermentačního procesu byl mošt smíchán, stabilizován, filtrován a připraven k stáčení. Víno bylo lahvováno v lednu až únoru a následně ponecháno v podzemních cavas (sklepech), kde procházelo procesem druhotné fermentace.

Víno a vinice
Cava Rose Reserva je vyrobena z hroznů odrůd Trepat a Garnacha.

Trepat je oblíbená složka do růžových vína typu Cava. Kupáže obohacuje o tóny bobulovitého ovoce jako například jahody a maliny. Dodává vínu také výraznější tělo a barvu. Garnacha se pro výrobu růžové Cavy používá, protože vína z ní jsou svěží a pikantní.

Celkově Finca vlastní cca 40 hektarů vinic ve výšce kolem 200 m.n.m. a nejstarší část révy odrůdy Xarel-lo přesahuje 90 let . Vinice jsou všechny velmi blízko, takže i z nejvzdálenějšího místa jsou hrozny za pouhých 10 minut ve vinařství. Výroba tak začíná čerstvými, vysoce kvalitními hrozny, kterým nehrozí předčasné kvašení nebo oxidace.

Vinice mají písčito kamenité podloží a příznivé klima pro výrobu špičkových vín přináší kombinace Středozemního moře na jihu a pohoří Sierra de Montserrat na severu.

Ocenění
Zlatá medaile International Challenge du Vin (Francie)
Zlatá medaile Sakura International Wine Awards (Japonsko)
Stříbrná medaile International Wine Challenge
Stříbrná medaile Concours Mondial de Bruxelles (Belgie)
Bronzová  medaile Decanter (Velká Británie)

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany 

Vinařství
Finca Ca n'Estella je malé rodinné vinařství z oblasti Penedés vyhlášené především produkcí skvělého šumivého vína Cava. Aktuálně je řízeno již 3. generací, nicméně historie vinic sahá dokonce až do roku 1800, kdy vinařství založila rodina Estella, která byla původním vlastníkem usedlosti.

Rodina vyrábí jak Cavu pod značkou Rabetllat i Vidal tak i tichá vína Clot dels Oms.

Z pěstovaných odrůd převažuje u bílých Macabeo, Xarel-lo, Gewürztraminer a Chardonnay.

Z toho jsou většina tradiční odrůdy vhodné pro Cavu. Mezi nimi je nejdůležitější Macabeo (v některých oblastech známé jako Viura), které dodává komplexní chuť citrusů, žlutých květů a mandlí a jehož vyšší kyselinka se skvěle hodí k dlouhému zrání Cavy.

Z červených odrůd pak vinařství pěstuje zejména Tempranillo a Merlot.

V Penedés mimochodem vzniká 95 % z celkové produkce Cavy, ačkoliv její výroba je možná i v dalších španělských vinařských regionech jako je Navarra, Rioja, Valencie, Extremadura či Aragon. Šumivá vína přitom mají ve Španělsku mnohaletou tradici. Poprvé byl šumivý nápoj dnes označovaný jako Cava vyroben dle francouzského vzoru a představen roku 1868 na světové výstavě v Paříži.

A tato tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi, která je stejná jako u šampaňského, zůstala dodnes základním znakem Cavy. Stejně jako ovocný charakter, svěžest a příjemná kyselinka.

Dovoz do ČR
Obvykle je naše filozofie pro dovoz vína je založena na tom, že jsme jediný dovozce do ČR. Což dle dohody s vinařstvím mělo platit i pro Finca Ca n'Estella, ale ukázalo se, že vinařství dodá také jinému dovozci. Produkty z Finca Ca n'Estella je tak možné koupit i mimo náš eshop.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Reserva
Značka Cava Rabetllat i Vidal
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda Trepat a Garnacha
Šumivé Rosé Rosé