Cava Rabetllat i Vidal Brut Nature Reserva

4,0 Vivino Medaile a ocenění
Cena
330 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
313,50 Kč s DPH


Kód produktu
S0041

Skladem
ks

Šampaňské je drahé? Není problém. Vyzkoušejte Cavu Brut Reserva z rodinného vinařství Finca Ca n’Estella, která vznikla stejnou tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi obohacující chuť vína.

Cava Brut Nature Reserva zrála v lahvích dlouhých 24 měsíců, ačkoliv pro kategorii Reserva by stačilo jen 15 měsíců. Asi nepoznáte každý z těch 9 měsíců navíc, ale celkově je na chuti dlouhé zrání jednoznačně znát.

Což ostatně potvrzují znalci i veřejnost v řadě vysokých ocenění. Reserva se tak chlubí např. zlatými medailemi z International Challenge du Vin či z Mundus Vini a z dalších soutěží nebo také známkou 4,0 z Vivino. Více

Vlastnosti
Šumivé víno, kterému 24 měsíců kvašení v lahvích dodalo vysoký potenciál a kvalitu. Kupáž odrůd Chardonnay, Macabeo a Xarel-lo.

Ač je to víno jemné, lehké a chutné, tak jeho až „profesorská“ preciznost a kvalita jej předurčuje více k oslavám, přípitkům či jako doplněk ke kvalitnímu jídlu.

Hned na začátek oku zalahodí krásná slámová barva a sametová pěna s elegantními jemnými bublinkami, které tvoří rovnoměrný, perzistentní řetízek korálků. Vůně s náznaky sušeného ovoce, zelených jablek a kvasnic postupně přechází do vůně pečiva a čokolády. Plná chuť, malé a elegantní bublinky vytváří jemný bublinkový pocit v ústech. Vyvážená kyselost. Bohatá a dlouhotrvající chuť s pěkným závěrem.

Co dodat víc? Vyzkoušejte sami rozdíl mezi tradiční metodou druhotného zrání v lahvi, které rozvíjí chuť vína a metodou druhotného zrání v tanku (tzv. Charmat metoda). Tradiční zrání je používané samozřejmě pro vína z Champagne, ale stejnou metodou se vyrábí i Cava či Crémant. Naopak Charmatova metoda je typická pro výrobu Prosecca.

Konzumace
Víno je vhodné k předkrmům a pokrmům z mořských plodů, ale jeho preciznost z něj činí ideální doplněk oslav či velkého slavnostního menu. Takže rodinné oslavy, Vánoce, apod. jsou přesně ten správný cíl.

Určitě si jej můžete otevřít i jen tak u večerního popíjení u televize, ale může se stát, že Vás kvalita vyžadující soustředění na vychutnání vína bude trochu odvádět od děje. 

Zrání
V lahvích byla Cava ponechána nejméně 24 měsíců v procesu tradičního druhotného kvašení v lahvích, aby se rozvinuly chutě všechny chutě vína.

Nakonec proběhla degorzáž (neboli odkalení) a finální uzavření klasickou hřibovitou zátkou.

Výroba
Hrozny byly sklízeny v noci, aby se zabránilo oxidaci a intenzivnímu dennímu horku. Poté byly částečně předem odstopkovány, aby se maximalizovaly výsledky lisovacího procesu. Následně bylo do moštu přidáno malé množství siřičitanů a víno po dobu 48 hodin procházelo stáčením 12°C, aby se odstranily kaly a sedimenty (tzv. Racking).

Poté mošt fermentoval 18 dní při teplotě 16°C. Po fermentaci byla cava stabilizována, filtrována a připravena pro lahvování.

Víno a vinice
V případě Cava Reservy je oblíbená kupáž odrůd Macabeo a Xarel-lo doplněna o Chardonnay.

Odrůda Macaebo je svým charakterem a vyšší kyselinkou k zrání ideální a poskytuje výslednému vínu bohatou paletu ovocných chutí a vůně peckovin a exotických květin. Naopak Xarel-lo je méně výrazná odrůda, která se do Cavy typicky přidává pro dodání svěžesti a citrusového aroma. Chardonnay pak přidává jablečné příchutě, citrusy, květinové vůně a zlepšuje strukturu vína.

Ruční sklizeň z vlastních vinic a velmi staré keře révy kolem 80 let dodávají vínu kvalitu a pestrost. Hrozny byly sklízeny v noci, aby se zabránilo oxidaci a intenzivnímu dennímu horku.

Vinice mají písčito kamenité podloží a příznivé klima pro výrobu špičkových vín přináší kombinace Středozemního moře na jihu a pohoří Sierra de Montserrat na severu.

Celkově Finca vlastní cca 40 hektarů vinic ve výšce kolem 200 m.n.m. a nejstarší část révy odrůdy Xarel-lo přesahuje 90 let . Vinice jsou všechny velmi blízko, takže i z nejvzdálenějšího místa jsou hrozny za pouhých 10 minut ve vinařství. Výroba tak začíná čerstvými, vysoce kvalitními hrozny, kterým nehrozí předčasné kvašení nebo oxidace.

Ocenění
Zlatá medaile Mundus Vini (Německo)
Zlatá medaile International Challenge du Vin (Francie)
Zlatá medaile Concours Mondial de Bruxelles (Belgie)
88 bodů Guía Peñin
4,0 z Vivino

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany 

Vinařství
Finca Ca n'Estella je malé rodinné vinařství z oblasti Penedés vyhlášené především produkcí skvělého šumivého vína Cava. Aktuálně je řízeno již 3. generací, nicméně historie vinic sahá dokonce až do roku 1800, kdy vinařství založila rodina Estella, která byla původním vlastníkem usedlosti.

Rodina vyrábí jak Cavu pod značkou Rabetllat i Vidal tak i tichá vína Clot dels Oms.

Z pěstovaných odrůd převažuje u bílých Macabeo, Xarel-lo, Gewürztraminer a Chardonnay.

Z toho jsou většina tradiční odrůdy vhodné pro Cavu. Mezi nimi je nejdůležitější Macabeo (v některých oblastech známé jako Viura), které dodává komplexní chuť citrusů, žlutých květů a mandlí a jehož vyšší kyselinka se skvěle hodí k dlouhému zrání Cavy.

Z červených odrůd pak vinařství pěstuje zejména Tempranillo a Merlot.

V Penedés mimochodem vzniká 95 % z celkové produkce Cavy, ačkoliv její výroba je možná i v dalších španělských vinařských regionech jako je Navarra, Rioja, Valencie, Extremadura či Aragon. Šumivá vína přitom mají ve Španělsku mnohaletou tradici. Poprvé byl šumivý nápoj dnes označovaný jako Cava vyroben dle francouzského vzoru a představen roku 1868 na světové výstavě v Paříži.

A tato tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi, která je stejná jako u šampaňského, zůstala dodnes základním znakem Cavy. Stejně jako ovocný charakter, svěžest a příjemná kyselinka.

Dovoz do ČR
Obvykle je naše filozofie pro dovoz vína je založena na tom, že jsme jediný dovozce do ČR. Což dle dohody s vinařstvím mělo platit i pro Finca Ca n'Estella, ale ukázalo se, že vinařství dodá také jinému dovozci. Produkty z Finca Ca n'Estella je tak možné koupit i mimo náš eshop.

Parametry
Ocenění 4,0 Vivino, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Reserva
Značka Cava Rabetllat i Vidal
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda Chardonnay, Macabeo a Xarel-lo