Cava Rabetllat i Vidal Brut Nature Gran Reserva 2018

Cava Rabetllat i Vidal Brut Nature Gran Reserva
Cava Rabetllat i Vidal Brut Nature Gran Reserva
97 bodů 4,1 Vivino Medaile a ocenění
Cena
465 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
441,75 Kč s DPH


Kód produktu
S0043

Skladem
ks

Cava Brut Gran Reserva ročníku 2018 z rodinného vinařství Finca Ca n’Estella zrála v lahvích 48 měsíců tradiční metodou druhotného kvašení.

Výsledkem je zlatá slámová barva, jemná pěna a drobné stálé perlení vína ve sklenici.

K tomu komplexní vůně a plná chuť v kombinaci s svěžestí. A nemohou chybět ani typické příjemně nakyslé tóny chuť Cavy Rabetllat i Vidal, které připomínají šampaňské a jsou podpisem vinařství Finca Ca n’Estella.

Kvalitu ocení znalci i běžní konzumenti. Například na nejstarší a asi nejprestižnější světové soutěži International Challenge du Vin konané každoročně v Bordeaux obdržela Gran Reserva v dubnu 2023 Zlatou medaili. A také 4,1 z Vivino je na šumivé víno velice vysoká hodnota. Více

Vlastnosti
Gran Reserva z roku 2018 je vrcholem produkce vinařství Finca Ca n’Estella. Špičkový produkt, který kvalitou, chutí, ale třeba také krásně jemným perlením o mnoho délek poráží i řadu šampaňských v podstatně vyšší cenové relaci.

Vinařství pro Gran Reservu využívá výhradně hrozny top kvality ze svých nejlepších vinic odrůd Chardonnay, Macabeo a Xarel-lo. Část Chardonnay navíc fermentovala a následně po dobu 4 až 6 měsíců víno zrálo v dubových sudech, než byla před lahvováním a sekundárním zráním vytvořena finální kupáž. Ta následně v lahvích zrála 48 měsíců. 

Barva Gran Reservy je zlatě slámová. Stejně slámově je zbarvená i jemná pěna vína při nalévání. Ve sklenici víno dlouho krásně perlí a vytváří tak dojem, že ve sklenici visí řetízek plný drobných korálků. Vůně je komplexní s ořechovými nuancemi, sušeným ovocem a lehkým máslovým až toastovým aroma.

V ústech potěší plná chuť a komplexnost vína i vyvážená kyselost. Z ovocných chutí zaujme především broskev, zelené jablko a jemné citrusy. Malé a elegantní viditelné bublinky nezklamou ani po napití a vytváří jemný bublinkový pocit v ústech. Dlouhé zrání (autolýza) dodává typickou slanost, čerstvé těsto na chleba, bílou čokoládu a mandle.

Konzumace
Špičkové šumivé víno, které vychutnáte při každé příležitosti.

Z jídel budou ideální předkrmy, mořské plody a těstoviny, ale velmi dobře se víno páruje také s lehčí francouzskou a dokonce i s asijskou kuchyní. Vhodné také k lehčím dezertům.

Zrání
Část Chardonnay pro toto špičkové víno nechává výrobce fermentovat a následně po dobu 4 až 6 měsíců zrát v dubových sudech.

Následné druhotné kvašení v lahvích u Cava Gran Reservy probíhalo po dobu dlouhých 48 měsíců, ačkoliv by pro označení Gran Reserva stačilo jen 30 měsíců. Nicméně v vinařství Finca Ca n’Estella chtěli mít jistotu, že jejich vlajková loď vypluje v plné kráse a tak přidali ještě 1,5 roku zrání navíc.

Nakonec proběhla degorzáž (neboli odkalení) a finální uzavření klasickou hřibovitou zátkou.

Výroba
Hrozny byly sklízeny v noci, aby se zabránilo oxidaci a intenzivnímu dennímu horku. Poté byly částečně předem odstopkovány, aby se maximalizovaly výsledky lisovacího procesu. Následně bylo do moštu přidáno malé množství siřičitanů a víno po dobu 36 hodin procházelo stáčením 12°C, aby se odstranily kaly a sedimenty (tzv. Racking).

Poté se mošt rozdělil, aby část moštu z hroznů Chardonnay fermentovala v nových sudech z francouzského dubu a v nich po dobu 4 až 6 měsíců také zrála. Zbylý mošt kvasil v nerezových nádobách. Všechna výsledná vína z tří odrůd byla nakonec v pečlivě hlídaném poměru smíchána a lahvována k druhotnému kvašení v lahvích.

Víno a vinice
Pro Cava Gran Reservu jsou vybírány jen ty nejlepší hrozny odrůd Chardonnay, Macabeo a Xarel-lo.

Kvalitě pomáhá i ruční sklizeň z vlastních vinic a využití jen těch nejstarších až 90 letých keřů révy. Hrozny byly sklízeny výhradně v noci, aby se zabránilo oxidaci a intenzivnímu dennímu horku.

Odrůda Macaebo (15%) je svým charakterem a vyšší kyselinkou k zrání ideální a poskytuje výslednému vínu bohatou paletu ovocných chutí a vůně peckovin a exotických květin. Naopak Xarel-lo (15%) je méně výrazná odrůda, která se do Cavy typicky přidává pro dodání svěžesti a citrusového aroma. Chardonnay jako základní odrůda (70%) přidává jablečné příchutě, citrusy, květinové vůně a zlepšuje strukturu vína.

Vinice mají písčito kamenité podloží a příznivé klima pro výrobu špičkových vín přináší kombinace Středozemního moře na jihu a pohoří Sierra de Montserrat na severu.

Celkově Finca vlastní cca 40 hektarů vinic ve výšce kolem 200 m.n.m. a nejstarší část révy odrůdy Xarel-lo přesahuje 90 let . Vinice jsou všechny velmi blízko, takže i z nejvzdálenějšího místa jsou hrozny za pouhých 10 minut ve vinařství. Výroba tak začíná čerstvými, vysoce kvalitními hrozny, kterým nehrozí předčasné kvašení nebo oxidace.

Ocenění
2x 97 bodů a Platinová medaile v soutěži Decanter (Velká Británie)
Zlatá medaile International Challenge du Vin (Francie)
Zlatá medaile IWCS (Velká Británie)
Zlatá medaile z 50 Great Cavas (Španělsko)
4,1 z Vivino

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany 

Vinařství
Finca Ca n'Estella je malé rodinné vinařství z oblasti Penedés vyhlášené především produkcí skvělého šumivého vína Cava. Aktuálně je řízeno již 3. generací, nicméně historie vinic sahá dokonce až do roku 1800, kdy vinařství založila rodina Estella, která byla původním vlastníkem usedlosti.

Rodina vyrábí jak Cavu pod značkou Rabetllat i Vidal tak i tichá vína Clot dels Oms.

Z pěstovaných odrůd převažuje u bílých Macabeo, Xarel-lo, Gewürztraminer a Chardonnay.

Z toho jsou většina tradiční odrůdy vhodné pro Cavu. Mezi nimi je nejdůležitější Macabeo (v některých oblastech známé jako Viura), které dodává komplexní chuť citrusů, žlutých květů a mandlí a jehož vyšší kyselinka se skvěle hodí k dlouhému zrání Cavy.

Z červených odrůd pak vinařství pěstuje zejména Tempranillo a Merlot.

V Penedés mimochodem vzniká 95 % z celkové produkce Cavy, ačkoliv její výroba je možná i v dalších španělských vinařských regionech jako je Navarra, Rioja, Valencie, Extremadura či Aragon. Šumivá vína přitom mají ve Španělsku mnohaletou tradici. Poprvé byl šumivý nápoj dnes označovaný jako Cava vyroben dle francouzského vzoru a představen roku 1868 na světové výstavě v Paříži.

A tato tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi, která je stejná jako u šampaňského, zůstala dodnes základním znakem Cavy. Stejně jako ovocný charakter, svěžest a příjemná kyselinka.

Dovoz do ČR
Obvykle je naše filozofie pro dovoz vína je založena na tom, že jsme jediný dovozce do ČR. Což dle dohody s vinařstvím mělo platit i pro Finca Ca n'Estella, ale ukázalo se, že vinařství dodá také jinému dovozci. Produkty z Finca Ca n'Estella je tak možné koupit i mimo náš eshop, ale za výrazně vyšší ceny. 

Parametry
Ocenění 97 bodů, 4,1 Vivino, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Gran Reserva
Značka Cava Rabetllat i Vidal
Ročník 2018
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda 70% Chardonnay, 15% Macabeo a 15% Xarel-lo