Příjemná růžová Cava v BIO kvalitě.
Kupáž odrůd Trepat, Garnacha a Monastrell osvědčených pro svěží růžové Cavy přináší typické tóny červeného ovoce – zejména ostružin jahod a malin. K chuti i vůni se přidávají nuance, které zajistilo 14 měsíců zrání vína na kalech. Půda na vinicích dodala i lehkou mineralitu.
Vins del Terme prostě opět našlo perfektní poměr mezi nízkou cenou a až neočekávaně vysokou kvalitou vína. Více
Vlastnosti
Cava Masia Salat Brut Rose BIO zraje v lahvích na kalech minimálně 14 měsíců. Ve sklence potěší světle růžová barva a bohaté jemné bublinky.
Vůně nabízí pěknou rovnováhu mezi odrůdovými vůněmi, jako jsou ostružiny a maliny, bylinky, fíky a jemné květinové tóny. Potěší i některá aromata zrání v lahvích jako je droždí, chléb a toust.
V chuti se opakují příjemné nuance červeného ovoce, fíků a datlí v kombinaci s příchutěmi ze zrání na kalech jako jsou mandle či toasty. Někteří hodnotitelé uvádí také tóny rebarbory, hrušky či jablek.
Celkově je Cava Masia Rose velmi svěží a lehká a nabídne dobrou rovnováhu mezi kyselostí a koncentrací ovoce.
Výborná bude růžová BIO Cava také s jídlem. Namátkou s mořskými plody, sýry, dezerty či asijskými pokrmy.
Zrání
Cava Masia Salat Brut Rose BIO ve vinařství Vins del Terme zraje v lahvích nejméně 14 měsíců, ačkoliv předpisy pro DO Cava stanoví pro kategorii Cava de Guarda minimum 9 měsíců.
Výroba
Po ruční sklizni hroznů z vlastní vinice přichází na řadu šetrné lisování v pneumatickém lisu.
Následuje tradiční metoda macerace, při které se rmut z červených hroznů nechá dvě až tři hodiny macerovat v moštu. Tepve potom se šťáva přemístí do fermentačního procesu.
Fermentace základního víno pobíhá odděleně pro jednotlivé odůdy v ocelových nádržích s kontrolou teploty.
Po kupáži a lahvování je doplněn tirážní likér a víno prochází sekundární fermentací a zráním v láhvi.
Víno a vinice
Vinařství Josep Masachs pro svou produkci pod značkou Vins del Terme využívá ručně sklízené hrozny z vlastních vinic.
V případě řady organických vín Cava se jedná o vinice s certifikovanou BIO kvalitou. Využívají se pouze přírodní organická hnojiva a ošetřování keřů a hroznů se provádí bez herbicidů, insekticidů nebo jiných chemických prvků.
Víno je kupáží tří typických odrůd využívaných nejčastěji pro růžové šumivé víno Cava:
- Garnacha (nebo také Grenache) je jednou z nejrozšířenějších odrůd na světě. Pučí velmi brzy a její typické kulaté bobule skrývají pod jemnou slupkou vysoký obsah cukru a mírnou kyselost. Produkuje vína s jemnou chutí a silně ovocnou vůní. Do růžové Cavy typicky dodává tóny červeného ovoce. Hrozny Garnacha, které používá Vind Del Terme rostou v chudé, vápenaté půdě a přináší vedle ovocných tónů a svěžesti také minerální charakter.
- Monastrell je středomořská odrůda, velmi dobře přizpůsobená zejména oblasti Alt Penedès a jílovito-vápenatým půdám, ve kterých se tam pěstuje. Vyznačuje hrozny atraktivní modré barvy a jeho dobrá kyselost dává vínům krásný potenciál ke stárnutí. Díky vysokému obsahu tzv. anthokyanů (ve vodě rozpustných barviv) odrůda vizuálně vytváří intenzivní barvy, jako je rubínová, fialová či některé odstíny modré.
- Trepat se vyznačuje velkými kompaktními hrozny, raným pučením a pozdním dozráváním. V posledních letech se Trepat ukázal jako ideální pro výrobu Cava Rosado (rosé), kterým propůjčuje svěžest, atraktivní barvu a vyváženou kyselost. Charakteristickým znakem odrůdy jsou vůně a chutě e červeného ovoce, jako jsou jahody, maliny a třešně, spolu s lehce kořeněnými tóny (například skořice), které vytvářejí elegantní a jemnou Cavu se silnou osobností.
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Značka Vins del Terme patří rodině Masachs, což je jedno z nejznámějších vinařství v oblasti DO Penedés. Výrobě vína se rodina věnuje již přes 100 let, přičemž v posledních desítkách let hraje prim šumivé víno Cava.
Vlastní vinařství Josep Masachs, které vede nyní již 4. generace rodiny, se zaměřuje především na speciální produkty s omezenou nabídkou či odkazující na konkrétní specifický terroir, apod.
Vedle toho samostatná značka Vins del Terme vychází z přání vinařství nabízet vedle tradičních a konzervativních vín, také moderní a odvážné produkty za dostupnou cenu.
Celkem dnes vinařství rodiny Masachs produkují kolem 8 mil. lahví vína ročně, což znamená přibližně 3% podíl na produkci DO Cava.
Značka Vins del Terme proto poněkud vybočuje z naší strategie nabízet na Wines4U vína výhradně od malých rodinných vinařů. Nicméně jsme po ochutnání Cavy z produkce Vins del Terme byli natolik zaskočeni kvalitou vína v kombinaci přijatelné ceny, že jsme se rozhodli umožnit ochutnat jejich Cavy i našim zákazníkům.
I přes střední velikost zůstává Joseph Masachs, včetně značky Vins del Terme, především rodinným vinařstvím, kde jsou funkce smíšené a každý jednotlivec se účastní různých úkolů podle svého profilu a sami členové rodiny Masachs denně vstupují do procesů výroby vína.
Což mimochodem můžeme sami dosvědčit, protože například v době sklizně jsme měli opravdu problém se rychle spojit s zaměstnanci, kteří mají ve vinařství na starosti obchod, administrativu či marketing, protože byli všichni od rána do večera na vinicích.
Aktuální již čtvrtá generace rodiny je známá otevřeným a inovativním myšlením. Díky tomu jsou tradiční rodinné hodnoty spojeny s novými technologiemi a výrazným posunem vinařství k udržitelnosti.
Většina produktů vinařství je proto již certifikována jako Organické / BIO. A ostatní vinice jsou v procesu konverze, aby mohly být také brzy certifikovány.
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava de Guarda |
Značka | Vins del Terme |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Trepat, Garnacha a Monastrell |
Šumivé Rosé | Rosé |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava de Guarda |
Značka | Vins del Terme |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Trepat, Garnacha a Monastrell |
Šumivé Rosé | Rosé |
BIO certifikace | Ano |