BIO Cava z ruční sklizně vlastních hroznů nabídne vynikající poměr ceny a kvality.
Slámově žluté víno již po 14 měsících zrání k primární vůni zelených jablek a hrušek přidává tóny zrání jako sušené ořechy a nuance čerstvě upečeného chleba.
V ústech jsou čichové vjemy potvrzeny stejnými chuťovými dojmy. Potěší dobrá rovnováha mezi kyselostí a zbytkovým cukrem, který dodává váhu a texturu, stejně jako dlouhý a živý závěr. Více
Vlastnosti
Vinařství Josep Masachs pod značkou Vins del Terme vytvořilo skvělý koktejl kvality a dostupné ceny.
Cava Masia Salat zrála v lahvích na kalech minimálně 14 měsíců a její barva je slámově žlutá se zelenými odlesky.
Ručně sbírané BIO hrozny z vlastních vinic přináší Cavě typické vlastnosti odrůd Macabeo, Xarel-lo a Parellada.
Ze skleničky plné jemných bublinek napřed ucítíte svěží a expresivní primární aromata zelených jablek a hrušek na typickém citrusovém pozadí. Potěší i náznaky středomořských bylinek. Zrání přidává do vůně sušené ořechy, nuance čerstvě upečeného chleba a lehké kvasnicové aroma.
Chuť nabídne tóny zralého ovoce a pečeného chleba, to vše doplněno příchutí citronu a grapefruitu. Dobrá rovnováha mezi kyselostí a zbytkovým cukrem, který dodává váhu a texturu. Nakonec lehká mineralita a dlouhý živý závěr.
Zrání
Cava Masia Salat Brut BIO ve vinařství Vins del Terme zraje v lahvích nejméně 14 měsíců, ačkoliv předpisy pro DO Cava stanoví pro kategorii Cava de Guarda minimum 9 měsíců.
Výroba
Po ruční sklizni hroznů z vlastní vinice přichází na řadu šetrné lisování v pneumatickém lisu. Fermentace základního víno pobíhá odděleně pro jednotlivé odůdy v ocelových nádržích s kontrolou teploty.
Po kupáži a lahvování je doplněn tirážní likér a víno prochází sekundární fermentací a zráním v láhvi.
Víno a vinice
Vinařství Josep Masachs pro svou produkci pod značkou Vins del Terme využívá ručně sklízené hrozny z vlastních vinic.
V případě řady organických vín Cava se jedná o vinice s certifikovanou BIO kvalitou. Využívají se pouze přírodní organická hnojiva a ošetřování keřů a hroznů se provádí bez herbicidů, insekticidů nebo jiných chemických prvků.
Víno je kupáží tří typických odrůd:
- Macabeo (také známé jako Viura) je jednou z nejvíce pěstovaných odrůd v Katalánsku. Má pozdní pučení i dozrávání. V Vins del Terme ho mají rádi pro jeho vysokou kyselost, která nabízí dobrý potenciál ke zrání. A také protože produkuje elegantní a vyvážená vína.
- Xarel-lo je nejvíce spojeno právě s Cavou. Na rozdíl od Macabeoa jde o raně pučící odrůdu. Pro většinu kupáží pochází tato odrůda z vinic přímo v okolí vinařství. Tam jsou půdy vápenité, což zvýrazňuje mineralitu vyráběných Cavas. Xarel-lo nabízí strukturu, kyselost a tělo. Umožňuje vytvářet vína s velkou kapacitou zrání a s jedinečnými vůněmi. Někdy se přeneseně říká, že tato odrůda poskytuje vínům Cava „páteř“.
- Parellada je třetí nejvíce vysazovaný hrozen v rámci DO Cava oblastí. Typické je ranné pučení a pozdní dozrávání. Umístění vinařství poblíž oblasti Alt Penedès umožňuje sklízet Parelladu ve vysokých nadmořských výškách, kde tento hrozen nejvíce vyniká. Přináší svěžest, suchost vína a vysoký podíl kyselin. Vyznačuje se jemností a elegancí. Poskytuje lehká vína s květinovým aroma.
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Značka Vins del Terme patří rodině Masachs, což je jedno z nejznámějších vinařství v oblasti DO Penedés. Výrobě vína se rodina věnuje již přes 100 let, přičemž v posledních desítkách let hraje prim šumivé víno Cava.
Vlastní vinařství Josep Masachs, které vede nyní již 4. generace rodiny, se zaměřuje především na speciální produkty s omezenou nabídkou či odkazující na konkrétní specifický terroir, apod.
Vedle toho samostatná značka Vins del Terme vychází z přání vinařství nabízet vedle tradičních a konzervativních vín, také moderní a odvážné produkty za dostupnou cenu.
Celkem dnes vinařství rodiny Masachs produkují kolem 8 mil. lahví vína ročně, což znamená přibližně 3% podíl na produkci DO Cava.
Značka Vins del Terme proto poněkud vybočuje z naší strategie nabízet na Wines4U vína výhradně od malých rodinných vinařů. Nicméně jsme po ochutnání Cavy z produkce Vins del Terme byli natolik zaskočeni kvalitou vína v kombinaci přijatelné ceny, že jsme se rozhodli umožnit ochutnat jejich Cavy i našim zákazníkům.
I přes střední velikost zůstává Joseph Masachs, včetně značky Vins del Terme, především rodinným vinařstvím, kde jsou funkce smíšené a každý jednotlivec se účastní různých úkolů podle svého profilu a sami členové rodiny Masachs denně vstupují do procesů výroby vína.
Což mimochodem můžeme sami dosvědčit, protože například v době sklizně jsme měli opravdu problém se rychle spojit s zaměstnanci, kteří mají ve vinařství na starosti obchod, administrativu či marketing, protože byli všichni od rána do večera na vinicích.
Aktuální již čtvrtá generace rodiny je známá otevřeným a inovativním myšlením. Díky tomu jsou tradiční rodinné hodnoty spojeny s novými technologiemi a výrazným posunem vinařství k udržitelnosti.
Většina produktů vinařství je proto již certifikována jako Organické / BIO. A ostatní vinice jsou v procesu konverze, aby mohly být také brzy certifikovány.
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava de Guarda |
Značka | Vins del Terme |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Macabeo, Xarel·lo a Parellada |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava de Guarda |
Značka | Vins del Terme |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Macabeo, Xarel·lo a Parellada |
BIO certifikace | Ano |