Cava Masia Salat Brut BIO

TIP Wines4U BIO
Cena
244 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
231,80 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
S0066

Skladem
ks

BIO Cava z ruční sklizně vlastních hroznů nabídne vynikající poměr ceny a kvality.

Slámově žluté víno již po 14 měsících zrání k primární vůni zelených jablek a hrušek přidává tóny zrání jako sušené ořechy a nuance čerstvě upečeného chleba.

V ústech jsou pak čichové vjemy potvrzeny stejnými chuťovými dojmy. Potěší dobrá rovnováha mezi kyselostí a zbytkovým cukrem, který dodává váhu a texturu, stejně jako dlouhý a živý závěr. Více

Vlastnosti
Vinařství Josep Masachs pod značkou Vins del Terme vytvořilo skvělý koktejl kvality a dostupné ceny.

Cava Masia Salat zrála v lahvích na kalech minimálně 14 měsíců a její barva je slámově žlutá se zelenými odlesky.

Ručně sbírané BIO hrozny z vlastních vinic přináší Cavě typické vlastnosti odrůd Macabeo, Xarel-lo a Parellada.

Ze skleničky plné jemných bublinek tak napřed ucítíte svěží a expresivní primární aromata zelených jablek a hrušek na typickém citrusovém pozadí. Potěší i náznaky středomořských bylinek. Zrání přidává do vůně sušené ořechy, nuance čerstvě upečeného chleba a lehké kvasnicové aroma.

Chuť nabídne tóny zralého ovoce a pečeného chleba, to vše doplněno příchutí citronu a grapefruitu. Dobrá rovnováha mezi kyselostí a zbytkovým cukrem, který dodává váhu a texturu. Nakonec lehká mineralita a dlouhý živý závěr.

Zrání
Cava Masia Salat Brut BIO ve vinařství Vins del Terme zraje v lahvích nejméně 14 měsíců, ačkoliv předpisy pro DO Cava stanoví pro kategorii Cava de Guarda minimum 9 měsíců. 

Výroba
Po ruční sklizni hroznů z vlastní vinice přichází na řadu šetrné lisování v pneumatickém lisu. Fermentace základního víno pobíhá odděleně pro jednotlivé odůdy v ocelových nádržích s kontrolou teploty. 

Po kupáži a lahvování je doplněn tirážní likér a víno prochází sekundární fermentací a zráním v láhvi. 

Víno a vinice
Vinařství Josep Masachs pro svou produkci pod značkou Vins del Terme využívá ručně sklízené hrozny z vlastních vinic.

V případě řady organických vín Cava se jedná o vinice s certifikovanou BIO kvalitou. Ty jsou obdělávány pouze přírodními organickémi hnojivy, bez herbicidů, insekticidů nebo jiných chemických prvků. 

Víno je kupáží tří typických odrůd: 

  • Macabeo (také známé jako Viura) je jednou z nejvíce pěstovaných odrůd v Katalánsku. Má pozdní pučení i dozrávání. V Vins del Terme ho mají rádi pro jeho vysokou kyselost, která nabízí dobrý potenciál ke zrání. A také protože produkuje elegantní a vyvážená vína.
  • Xarel-lo je nejvíce spojeno právě s Cavou. Na rozdíl od Macabeoa jde o raně pučící odrůdu. Pro většinu kupáží pochází tato odrůda z vinic přímo v okolí vinařství. Tam jsou půdy vápenité, což zvýrazňuje mineralitu vyráběných Cavas. Xarel-lo nabízí strukturu, kyselost a tělo. Umožňuje vytvářet vína s velkou kapacitou zrání a s jedinečnými vůněmi. Někdy se přeneseně říká, že tato odrůda poskytuje vínům Cava „páteř“.
  • Parellada je třetí nejvíce vysazovaný hrozen v rámci DO Cava oblastí. Typické je ranné pučení a pozdní dozrávání. Umístění vinařství poblíž oblasti Alt Penedès umožňuje sklízet Parelladu ve vysokých nadmořských výškách, kde tento hrozen nejvíce vyniká. Přináší svěžest, suchost vína a vysoký podíl kyselin. Vyznačuje se jemností a elegancí. Poskytuje lehká vína s květinovým aroma.

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany

Vinařství
Značka Vins del Terme patří rodině Masachs, což je jedno z nejznámějších vinařství v oblasti DO Penedés. Výrobě vína se rodina věnuje již přes 100 let, přičemž v posledních desítkách let hraje prim šumivé víno Cava.

Vlastní vinařství Josep Masachs, které vede nyní již 4. generace rodiny, se zaměřuje především na speciální produkty s omezenou nabídkou či odkazující na konkrétní specifický terroir, apod.

Vedle toho samostatná značka Vins del Terme vychází z přání vinařství nabízet vedle tradičních a konzervativních vín, také moderní a odvážné produkty za dostupnou cenu.

Celkem tak dnes vinařství rodiny Masachs produkují kolem 8 mil. lahví vína ročně, což znamená přibližně 3% podíl na produkci DO Cava.

Z tohoto pohledu značka Vins del Terme poněkud vybočuje z naší strategie nabízet na Wines4U vína výhradně od malých rodinných vinařů. Nicméně jsme po ochutnání Cavy z produkce Vins del Terme byli natolik zaskočeni kvalitou vína v kombinaci přijatelné ceny, že jsme se rozhodli tuto výhodu přinést také našim zákazníkům.

Nicméně i přes střední velikost zůstává Joseph Masachs, včetně značky Vins del Terme především rodinným vinařstvím, kde jsou funkce smíšené a každý jednotlivec se účastní různých úkolů podle svého profilu a sami členové rodiny Masachs denně vstupují do procesů výroby vína.

To mimochodem můžeme sami dosvědčit, protože například v době sklizně jsme měli opravdu problém se rychle spojit s zaměstnanci, kteří mají ve vinařství na starosti obchod, administrativu či marketing z toho prostého důvodu, že byli všichni od rána do večera na vinicích.

Aktuální již čtvrtá generace rodiny je známá otevřeným a inovativním myšlením. Díky tomu jsou tradiční rodinné hodnoty spojeny s novými technologiemi a výrazným posunem vinařství k udržitelnosti.

Většina produktů vinařství je tak již certifikována jako Organické / BIO. A ty ostatní jsou v procesu konverze, aby mohly být také brzy certifikovány.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava de Guarda
Značka Vins del Terme
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda Macabeo, Xarel·lo a Parellada
BIO certifikace Ano