Maličké vinařství Muscandia. Ruční setřásání i odkalení a BIO certifikace.
Vinařství Muscandia založili původně dva bratři Eduard Cayón Viader a jeho bratr Albert.
V roce 2009, kdy začínali a také stáčeli první víno bylo Eduardovi pouhých 21 let a jeho bratr byl jen o 6 let starší.
Projekt Muscandie začínal od nuly, ale vinařství měli oba bratři doslova v krvi. Jejich rodinné jméno je hluboce spjato s regionem Penedès již od roku 1823, kdy jejich pradědeček otevřel první lékárnu v Sant Sadurní d'Anoia, která se později stala první laboratoří plně zaměřenou na vinařské a enologické analýzy. Mnohé ze základních procesů, které dnes vinařství považují za samozřejmé, byly poprvé zavedeny rodinou Viaderů. Jejich dědeček Narcís například provedl první sčítání kvasinek pod mikroskopem, tedy něco, co je dnes zásadní pro kvalitní výrobu vína.
Asi proto byli Albert i Eduard od raného věku přitahováni k vinařskému světu a toužili produkovat špičkové víno Cava.
Od začátku mířili pouze na kvalitnější produkty minimálně v kategorii Reserva a často i Gran Reserva.
Navíc od prvních dní až dodnes provádí Muscandia typické operace spojené s sekundárním zráním v lahvích ručně, což je velmi neobvyklé.
Lahve jsou v rámci procesu setřásání kalů ručně otáčeny v klasických „pupitres“, tedy stojanech, v nichž je lahev zasunuta hrdlem zátkou směrem dolů. Vinařství tedy nepoužívá dnes běžné gyropalety.
Rovněž odkalení (neboli degoržování) je prováděno ručně. A řada těch nejkvalitnějších vín dokonce zraje s korkovou zátkou a nikoliv běžným korunkovým uzávěrem.
Díky této péči i obrovské energii a nadšení vložené do jejich vín se jim dařilo již mezi léty 2012 až 2014 začít získávat za svá vína první ceny na soutěžích.
A v zisku mnoha významných ocenění vinařství pokračuje dodnes.
Posledních téměř 10 let je motorem vinařství již jen Eduard. Jeho bratr Albert se rozhodl žít v zahraničí, ale Eduard ve svém snu pokračoval dál. Vystudoval zemědělské inženýrství a později se zaměřil na enologii.
Ve svém malém vinařství s produkcí pouhých 50 tisíc lahví ročně pracuje se směsí profesionality a nadšení. Ostatně i na fotografiích a videích z vinařství vidíte vždy Eduarda, případně i s manželkou.
Eduard se kolem roku 2018 na první pohled zamiloval do ruin romantického statku Can Rossell de la Llena, který objevil na nádherném místě uprostřed vinic a místo brzy koupil.
Can Rossell de la Llena se tedy stala novým sídlem vinařství, ale napřed musela být zřícenina rekonstruována.
Jako první přišly na řadu prostory pro výrobu, takže již od roku 2020 veškerá produkci i zrání vína probíhá na tomto statku. Zdánlivě nekonečná oprava dál pokračuje a brzy již brzy budou na statku la Llena k dispozici nové reprezentační prostory na ochutnávky vín a pak snad konečně přijde čas i na opravdu obytné části, kde jsou dnes bohužel zachovány jen dvě štítové zdi.
Vinařství je také úzce spjato také s udržitelností. Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). A nedávno dokončili i instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz vinařství je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.
1 | Muscandia Deliri Ancestral Pet Nat Rose BIO 2022Kód: S0060 Skladem |
387 Kč
Cena - karton
367,65 Kč
|
||
---|---|---|---|---|
2 | MAGNUM Cava Muscandia Brut Nature Gran Reserva 2014, Dřevěný boxKód: S0061 Skladem | 1 099 Kč | ||
3 | MAGNUM Cava Muscandia Brut Nature Gran Reserva 2014Kód: S0062 Skladem | 995 Kč | ||
4 | Cava Muscandia Extra Brut Reserva Pinot Noir Rose BIO 2021Kód: S0059 Skladem |
399 Kč
Cena - karton
379,05 Kč
|
||
5 | Cava Muscandia Extra Brut Reserva BIO 2021Kód: S0058 Skladem |
369 Kč
317 Kč
Cena - karton
301,15 Kč
|
||
6 | Cava Muscandia Brut Nature Gran Reserva BIO 2018Kód: S0057 Skladem |
509 Kč
Cena - karton
483,55 Kč
|
||
7 | Cava Anhel Blanc de Noirs Brut Nature Gran Reserva BIO 2018Kód: S0063 Skladem |
539 Kč
Cena - karton
512,05 Kč
|